NOBO elektromos fűtési rendszer

 

A NOBO C4N, C2N, C4F, C2F, K4N, K2N, T4N, T2N, L4N fűtő paneljei a norvég gyár legsikeresebb termékei, melyeket évtizedek óta gyártanak és már Magyarországon is 1991 óta forgalmazunk. Ezek típusok az elmúlt évek alatt jó néhány változáson mentek át, így a mostani fűtő panelek a legutolsó és a legmodernebb fejlesztéseket tartalmazzák.

A fűtés elve

A fűtőpanelben egy speciális fűtőbetét van, mely nem izzik, ezért élettartalma szinte korlátlan. A fűtő betét felületét alumínium bordákkal megnövelték, így hatékonyabb hőátadást értek el, valamint egy hőtágulást elnyelő csuszkára helyezték el, így működés közben nem kattog, nem ad ki hangot. A fűtőpanelben nincsen semmilyen mozgó mechanikus alkatrész, ami zajt keltene, vagy csak fölös leges energiát venne fel, illetve meghibásodásokat okozhatna. Ezért teljesen megbízhatóan és hangtalanul működik. A panel azon egyszerű elmélet szerint fűt, hogy az alsó nyílásokon beáramló hideg levegőt a fűtőbetét felmelegíti, majd az (a fizika törvényei szerint) a front lapon található kivezető rácson (mely segít a hatékony légkeringésben) keresztül felemelkedik (nem fújja, hanem áramoltatja, mivel nincs benne ventilátor), így a teljes szoba légterét egyenletesen megmozgatja és felmelegíti. Ennek megfelelően a paneleket alacsonyan, a padlószinttől mindössze kb.10 cm magasra kell felszerelni.

Miért gazdaságos

A fűtőpanelek kedvező ára alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egy helyiség fűtéséről, akár egy többszintes többlakásos ház fűtéséről legyen szó. Ezzel a kedvező beruházási költséggel és az energiatakarékos üzemeltetéssel nem csak az egyéb elektromos fűtésrendszereket előzi meg gazdaságos tekintettében, hanem fatüzeléses rendszereket versenyre kelve bármely energia hordozóval. A fűtőpanelben nincsen semmiféle közeg (olaj, víz stb.), vagy fölösleges motor (ventilátor) ami hatékonyságát rontaná és fölösleges energia felvételt jelentene. Így közvetlenül a levegőt fűti,ami egy természetes cirkuláció hideg le-,meleg feláramlik) révén az egész szobát egyenletesen és gyorsan melegíti fel. Ezért megállapíthatjuk, hogy maximális hatásfokot lehet elérni vele. A panelok legnagyobb teljesítménye 2000 W és a 75 W/m2-es ajánlásból is szintén látszik a kiváló hatásfok és a gazdaságosság. Ugyanakkor a rendszer lényegét az elektronikus berendezések adják. Minden panelban van egy elektronikus termosztát, mely sokkal pontosabb hőmérséklet beállítást tesz lehetővé, mint más hagyományos megoldás (maximálisan 0,5 Celsius eltérés egy teljes szobalégtérben). A saját termosztátok további előnye, hogy minden helyiségnek külön lehet megadni a kívánt hőmérsékletét. Mindezt kiegészítik és komplett rendszerré teszik a különböző,programozható termosztátok, melyről részletes információkat az alábbiakban olvashat.

Méretezés

Norvég ajánlás szerint, illetve a saját magyarországi tapasztalatok alapján az alábbi ajánlásokat adjuk: minimum 75 W/m2(normál belmagasságnál, 2,8 m), vagy 25 W/m3 (jó hőszigetelés esetén). Rossz szigetelés, kiegészítő fűtés, temperáló fűtés, illetve speciális méretű helyiségek esetén egyéni ajánlásokat adunk. A panelek teljesítményei 250-2000 W-ig változnak, melyek különböző méretekben léteznek. Kis helyigényűek, felszerelve a faltól mért vastagsága mindössze 9 cm (C és K sorozat) ,magassága 20 cm, vagy 40 cm, és hossza teljesítménytől és típustól függően változik.

Alkalmazási lehetőségek

A fűtőpaneleket bármilyen megoldásra használhatjuk (lakás, családi ház, nyaraló, albérlet, iroda, üzlet, szálloda, panzió, uszoda, szellőztetés nélküli és vizes helyiségek, stb.), a különböző modul termosztátok pedig segítik a kialakítások személyre szabhatóságát (egy temperáló megoldástól egy teljesen automatikusan vezérelt irodaházig). Kiemelnénk, miszerint az új építésű, könnyűszerkezetes házakban a NOBO fűtőpanelek üzemeltetési költsége sokkal kedvezőbb a hagyományos építésű házakban telepített rendszereknél. Ez is utal arra a fontos tényre, hogy a szigetelés minősége nagyon fontos tényező a fűtésrendszerek gazdaságos üzemeltetésének a szempontjából.

Biztonságos üzemeltetés, karbantartás nélkül

  • A panelek kettős szigetelésűek.
  • Fröccsenő víz ellen védetek, vizes helyiségekben is elhelyezhető.
  • Felületi hőmérséklete maximum 80 Celsius (létezik max. 60 Celsius kivitelben is).
  • IP 24 érintés védelem.
  • Túlmelegedés gátló.
  • A fűtőpanelek üzemeltetésük során semmiféle karbantartást nem igényelnek

Programozások, szabályozások

A panelek elektronikus termosztátjai a pontos hőmérséklet beállítást teszik lehetővé, míg a különböző programozható modulok (termosztátok) a hőmérsékletek előre meghatározását oldják meg. Ezek segítségével a NOBO rendszer kiválóan szabályozható és rendkívül energia takarékos. A programozást röviden összefoglalva úgy kel elképzelni, hogy minden egyes panellel két hőmérsékletet (takarék, komfort) lehet beállítani,amelyek azt biztosítják, hogy amikor nem használják a helységet, egy csökkentet takarék, míg amikor otthon vannak, dolgoznak, vagy más helységben tartózkodnak, akkor egy magasabb komfort hőfokot lehet beállítani. A két hőmérsékletet két toló kar segítségével lehet állítani,tehát a hőmérséklet úgy állítható be a hét bármely napjára és órájára,ahogy azt a változó igények meg követelik. A program beállítástól kezdve teljesen automatikusan működik a rendszer mind ez további energia megtakarítást, és kényelmet jelent fűtött szoba míg haza érek. A termosztát modulokat kicserélhetjük, így a későbbikekben lehetőség van a rendszer további fejlesztésére.